Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Little people

Dit keer een blog die minder dan normaal met duurzaamheid in de betekenis van volhoudbaarheid te maken heeft. In het kader van mijn opleiding tot 3D specialist dat ik met Bona Ciklo in wil gaan zetten in het kader van Repair Cafe achtige zaken, ben ik met Nicole op bezoek geweest bij Lil People Fctry, de kleine mensen fabriek. Deze 3D print shop zit aan de Kraanpoort in Roermond, een beetje verscholen voor het winkelend publiek. De enthousiaste jonge ondernemer Noel, op de foto met kerstmuts, heeft ons uitgebreid rondgeleid, ik vond dat hij wel wat reclame verdiend had.

Ik was verrast toen hij ons de scanning-kamer toonde. Wel 70 spiegelreflexcamera's zijn in staat om jouw hele lichaam in 1/80 van een seconde te scannen, heel snel dus. Op deze manier is het zelfs mogelijk om huisdieren en kinderen  te fotograferen en tot een mooi beeldje om te zetten. Want dat wordt vervolgens gedaan. De software maakt van alle 70 opnames 1 groot bestand dat in 3D jouw lichaam en kleding toont, in alle details.  Je moet maar eens in de winkel gaan kijken welke gedetailleerde beeldjes hij al heeft staan. Wel toonde hij ons hoe arbeidsintensief het aanpassen van de scan en later de beeldjes is! Als de scan klaar is wordt die in een 3D printer met zandsteen in kleur (!) afgedrukt. Op de foto rechts zie je een beeldje dat nog bedekt is met poeder dat niet is gebruikt. Heel voorzichtig wordt alle ongebruikte poeder verwijderd en komt jouw gekleurde replica te voorschijn.

Via een groot aantal nabewerkingsstappen van aanbrengen van verhardingslaag en bijschuren van ongewenste details wordt jouw beeltenis klaargemaakt. Na 3-4 weken is jouw eigen IK klaar. Je kunt je eigen IK bestellen van 10 tot 35 cm waarbij vooral de beeldjes van meer dan 25 cm erg mooi en duidelijk zijn. In zijn winkel vind je een aantal markante Roermondenaren en voorbeelden van verschillende groottes. Ik heb al gezegd hoeveel handwerk er nog aan te pas komt, goedkoop zijn de mooie beeldjes dan ook niet. Maar mogelijk wel een mooie herinnering aan je trouwdag, je ouders of je huisdier.

De scan ruimte staat veel stil tijdens al die handbewerkingen. Als je nog een idee hebt hoe deze ruimte gebruikt kan worden voor hoogwaardige scans (bijvoorbeeld voor het ziekenhuis voor protheses?), neem contact met de mensen van Lil People FCTRY!

Noel stuurde nog een update die goed raakt aan duurzaamheid. De scanner zou natuurlijk goed gebruikt kunnen worden voor het scannen van je lichaam waarmee het opsturen van kleding die niet past in de toekomst wellicht tot het verleden kan horen. Dat zou goed nieuws zijn, zeker als je je realiseert dat teruggestuurde kleding vaak weggegooid wordt of als tweedehandskleding moet worden weggezet. En dan niet te vergeten hoeveel fossiele energie er gebruikt wordt voor dit onnodige transport. Leuke toekomstontwikkeling voor 3D scannen dus.
Deze pagina delen: