Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

IR verwarming ervaringen: Kat in de zak

In een eerdere blogpost gaf ik aan dat ik zelf met InfraRood (IR) panelen wil gaan experimenteren. Voelen, meten, ervaren. Er ontstaan immers steeds meer tegenstrijdige berichten in de media. De claims van de verkopers "het voelt als in de zon zitten" en de opgegeven energiebesparing worden meer en meer ter discussie gesteld. Toch zijn er steeds meer woningen die met Infrarood warmtepanelen van het gas af gaan en ik ken zeker ook tevreden gebruikers. Toen er in de ViaLimburg een aanbieding stond voor een Infraroodpaneel van 700 watt voor 79 euro aarzelde ik niet lang. Het is misschien geen kwaliteitspaneel dat 10 jaar mee gaat maar de van 300 € voor 79€ actieprijs leek geen goedkope rommel te hoeven zijn. Helaas was het dat in de praktijk wel. Nadat de stekker in het stopcontact werd geplaatst en de stroommeter 700 watt verbruik aangaf, was er op 10 cm van het paneel al niets meer van de warmte te voelen. Wel zag je in de zon in onze kamer dat de lucht netjes verwarmd werd, iets dat met IR straling nu net zou gebeuren. In plaats van een efficiënt IR paneel bleek ik een gewone luchtververwarming te hebben gekocht. In de praktijk krijgt dit paneel overigens mijn werkkamer, die tot experimenteerruimte is omgebouwd, keurig warm. De 700 watt input komt wel degelijk als warmte vrij in de ruimte. Maar niet als IR stralen die mij als bewoner lekker moeten verwarmen terwijl de kamer netjes op lage temperatuur kan blijven.

Van Leona Willems van Infraroodpanelen-Parkstad.nl, die mij al eerder waarschuwde geen paneel bij de Gamma te kopen vanwege dit effect, kreeg ik een ander paneel te leen. Dit gaf bij eenzelfde hoeveelheid stroom (ook 700 watt) duidelijk veel meer straling af dan het eerder genoemde, goedkope product. En dan niet omdat de temperatuur van het paneel hoger was, in beide gevallen was de hele plaat 80 graden.

Zij leende mij ook een thermostaat regeling van HomematicIP. Deze heb je nodig als je de kamer op een bepaald moment netjes gepland (via een smartphone app) warm wilt hebben of van een basistemperatuur wilt voorzien. Bovendien kan je met het

schakelmateriaal ook de opgenomen energie meten. Dit systeem waarmee je ook andere Domotica (huisautomatisering) kan doen zoals beveiliging en het schakelen van lichten is zeer gebruikersvriendelijk en makkelijk te installeren.

Voor een enkel paneel kost deze sturing wel 200€ extra, geen klein bedrag. Je kan ook overwegen het paneel gewoon met de hand aan te zetten en even een paar minuten te wachten tot het warm is. Heb je meer kamers en panelen dan wordt de sturing relatief gezien goedkoper.

 

Ter vergelijking heb ik de werkkamer ook opgewarmd met een ventilatorkachel van 25 euro en een elektrische kachel van wel 40 jaar oud. In beide gevallen werd evenveel stroom verbruikt als met de IR panelen en werd de kamer bij een ingestelde temperatuur van 19 graden ook netjes 19 graden warm. De fijne warmte van de IR straling die bij het geleende paneel duidelijk voelbaar was, moest ik dan natuurlijk missen.

Moraal van dit verhaal:

- niet elk paneel geeft evenveel IR straling af bij eenzelfde hoeveelheid verbruikte stroom.

- Het spreekwoord "goedkoop is duurkoop" lijkt weer opgeld te doen.

- een consument weet van tevoren niet hoeveel van de stroom in echte IR straling wordt omgezet en kan makkelijk een kat in de zak kopen, namelijk een paneel aanschaffen dat amper straling afgeeft, wel veel elektriciteit gebruikt en uiteindelijk hetzelfde doet als een elektrisch kacheltje.

- er zijn nog geen onafhankelijke testen voor IRpanelen

- voor mijn hoge kamers is het een dure oplossing zeker als je ook een thermostaat wilt toevoegen. Speciale hoog-temperatuur panelen zijn nodig in ons huis uit 1925.

- Zitten in IR straling is zeker comfortabel en ik kan me voorstellen dat bij een lage ruimtetemperatuur toch een behaaglijk klimaat kan ontstaan. Als je dit weet te creëeren dan kun je zeker energie besparen.

Richard de la Roy
donderdag, 25 oktober 2018 om 22:32

Floris, niemand wil een kat in de zak kopen en voorlichting op dat vlak is dan ook wenselijk. Goedkoop is duurkoop, denk ook dat consument dit wel weet als men het huiswerk goed doet. Kwaliteit kost nu eenmaal geld.
Hopelijk komt er ook snel onderzoek beschikbaar over de kwaliteit van infrarood, de voor- en nadelen en het verbruik.

Ik heb deze week nog bericht gekregen van iemand, die al wat meer jaren infrarood in zijn woning heeft hangen en die mee doet met de duurzame huizenroute.
Waarschijnlijk ga ik bij mijn klant op bezoek om ervaringen op te halen.


Mocht ik nog meer info kunnen delen, dan hoor jij dat van mij.

Eco-Makelaar,

Richard

http://www.eco-makelaar.eu
Floris Mokveld
donderdag, 25 oktober 2018 om 22:34

Ik ga op de duurzame huizen route ook op bezoek bij een huis met IR verwarming.

w. mevissen
dinsdag, 8 oktober 2019 om 12:43

Ik overweeg de aanschaf van een of meerdere panelen maar ben op het moment nog druk met informatie te verzamelen. Hierbij helpen mij dergelijke praktijkervaringen heel erg.
Bedankt voor het delen daarvan

Theo Jansen
maandag, 30 november 2020 om 11:30

ga volgende week aan de slag met een wand van Entrasol deze wand heeft een oppervlakte van 7.2 m2 en bevindt zich in de woonkamer dit is een experiment om de overcapaciteit van de zonnepanelen te gebruiken
Heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat

Theun Kerk
dinsdag, 15 juni 2021 om 19:03

Koop ZEKER geen ESE infrarood panelen (energy solutions Europe ) in Zevenbergen!!!! Tot twee maal het volledige glas ontploft en men bied geen gehoor. Veel wilde verhalen maar klinklare rommel!

René
woensdag, 1 december 2021 om 04:59

Wat Theun Kerk zegt kan ik beamen!! Het eerste ESE infraroodpaneel is ontploft in 1000 stukjes, na zeer lang aandringen en veel telefoontjes later heb ik een nieuw paneel gekregen van ese-savingenergy dit is ook kapot!! Niemand wenst mij te helpen slechte service. Na lang aandringen en veel verhaaltje is het antwoord de garantie is verlopen, het is twee jaar oud op de website www.ese-savingenergy.com staat dat er 7 jaar garantie wordt geboden, een leugen!! Het paneel open gemaakt en binnenin volledig verbrand.

https://www.ese-savingenergy.com/
theo Jansen
woensdag, 1 december 2021 om 09:40

in middels een jaar verder met mijn muurverwarming
er content mee geeft heerlijke warmte af
zet hem aan in het zit gedeelte van de woning

Floris
woensdag, 1 december 2021 om 20:56

Theo, fijn dat je je ervaring na een jaar nog deelt. Ik zie veel toepassingen van dit soort elektrische verwarming die comfortabele stralingswarmte geeft. Het mag geen IR verwarming heten vanwege de lage temperatuur maar dat is een woordenspel, het kan zeker comfortabel zijn.

Miep
zondag, 14 augustus 2022 om 11:41

Komt er nog een nieuwe update, wil een IR paneel aanschaffen maar lees zoveel verschillende ervaringen dat het lastig is om de juiste te kiezen.
Ik zoek voor een ruimte van 24m2 een IR, wie heeft de ''gouden'' tip

Theo Jansen
zondag, 14 augustus 2022 om 11:59

Wij hebben in de woonkamer voor de kille avond
Een nano behang op de wand geplakt daarna gewoon behang er overeen werk perfect
Zelfde idee als IR paneel ziet er niks van
Travo in de hal gemonteerd

Theo Jansen
zondag, 14 augustus 2022 om 12:01

Kan foto’s enz opsturen
( ben gebruiker geen leverancier)

Miep
zondag, 14 augustus 2022 om 12:16

Beste Theo, tof dat u zo snel reageert op mijn bericht, als ik het goed begrijpt dat heeft u behang op IR geplakt? Is dat niet brandgevaarlijk?
Welke type heeft u in de huiskamer, zit zelf te denken aan een verplaatsbare, omdat ik denk als ik er 1 aan de muur bevestigt dat ik dan de warmte over mij heen gaat en er weinig van voelt.

Theo Jansen
maandag, 15 augustus 2022 om 13:33

Beste Miep
Ga anders even kijken op Entrasol zo heet onze muurverwarming
Daar zie je de werking verbruik en toepassing
Deze pagina delen: