Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Inspiratie voor duurzamer wonen

In Maastricht is sinds enige tijd een Enexis inspiratie huis. Van buiten ziet het er uit als een dertiger jaren woning zoals er in Nederland wel meer zijn. Als je binnen rondloopt kun je zien hoe je met maatregelen je huis klaar kunt maken voor de toekomst. Flinke energiebesparing door isolatie, je eigen energie opwekken, je elektrische auto opladen en een hoog comfort. Een virtuele gids leidt je rond (dus je loopt op eigen snelheid door het pand) en toont je alle maatregelen die jij ook kunt nemen. Te denken valt aan:

zonnepanelen

zonneboiler

(hybride) warmtepomp

lage temperatuurradiatoren

slimme verlichting

douche warmteterugwinning

tochtstrips

accu wall

driedubbelglas

ventilatie

zonwering

LEDlampen

etc. etc.

Erg leuk zijn de drie toekomstscenario's die te zien zijn. Hoe produceer jij in 2030 je energie, ga je met je buren om en is je vervoer geregeld? De scenario's doen je zeker nadenken. Voor de verschillende maatregelen die je wilt nemen liggen duidelijke folders klaar waarmee je je eigen plan kunt maken.

Aan het einde van de route staat de koffie klaar en zit Mireille Steegh, gastvrouw van het Enexis klaar om alle vragen die je nog hebt  te beantwoorden.

Het pand ligt vlak boven de A2, waar vroeger de auto's voorbij raasden en nu een stadspark wordt gerealiseerd. Vanuit Roermond ook makkelijk te bereiken met de trein (5 minuten van de achteruitgang verwijderd) en dus goed te combineren met een dagje Maastricht. Kijk op de site voor de openingstijden voordat je afreist! Had ik al gezegd dat het gratis was?

Volgend artikel:
Blauwe economie in Nederland

Vorig artikel:
Repair café 2.0


Artikel onderwerpenGerelateerd

Is het huis wel warm?
Duurzaam (ver)bouwen met hout
Verslag Duurzame Huizenroute
Eerlijke producten in de Neerstraat
Duurzame Huizen Route 2019, meld je aan als bezoeker!


Deze pagina delen: