Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Infrarood panelen, wat kan ik ermee?



update 23-3-2018, link naar MilieuCentraal toegevoegd

update 17-9-2018: een vervolgblog geschreven

Heb jij wel eens aan InfraRood (IR) panelen gedacht? In de oriëntatie voor mijn nieuwe bedrijf Bona Ciklo ontdekte ik dat ik nog weinig over IR panelen wist. De komende jaren hebben woningeigenaren van bestaande huizen (7 miljoen huizen in Nederland!) een enorme uitdaging. Om onze huizen van het gas af te halen en over te stappen op duurzame energie (de zogeheten Energietransitie) zijn flinke stappen nodig. Met DuurzaamRoermond en Bona Ciklo wil ik deze energietransitie boosten, pushen en stimuleren. Maar IR is nog nieuw voor mij. Aan de ene kant kwam ik felle tegenstanders tegen die stelden dat warmtepompen toch echt veel zuiniger zijn en IR panelen misschien wel verboden moesten worden en aan de andere kant voorstanders die stelden dat IR veel comfortabeler is en veel goedkoper kan zijn dan dure warmtepompen.

De dichtstbijzijnde dealer die ik vond is Infraroodpanelen Parkstad van Leona Willems en Marcel Hoenen. In hun huis dat ik recent bezocht wordt de CV-ketel op gas niet meer gebruikt. Zij zijn overgegaan op elektrisch koken en elektrisch verwarmen met IR panelen en hebben geen gas meer nodig. De energie die ze nodig hebben wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Het leuke van hun showroom is dat je in werkelijkheid kunt ervaren hoe de IR warmte werkt. IR panelen hangen bij hen aan de muur, het plafond of staan op losse standaarden en het is behaaglijk warm in hun huis. In hun webshop hebben ze verschillende merken voor verschillende prijzen. Er zijn spiegelpanelen, aluminium panelen, glaspanelen, heel veel keuze.

Daarmee kom ik ook direct op het grootste probleem dat ik op dit moment nog heb en waarom mijn zoektocht nog niet afgelopen is. Je kunt namelijk IR panelen in alle prijsklassen kopen. Een paneel van 800 watt kom ik tegen voor prijzen van 300 tot 1100 euro. Voor de leek is het heel lastig de verschillen te ontdekken. Er is nog geen onafhankelijk instituut dat de verschillende panelen test zodat je kan zien wat de verschillen zijn en je zo tot een goede keus kunt komen. De techniek van de panelen is relatief nieuw (90-er jaren vorige eeuw) en ik heb maar 1 boek over dit onderwerp kunnen vinden (Stralingswarmte van Kris de Decker, ISBN 978-90-5972-953-7, lees hier een samenvatting). Uit dit boek leerde ik dat IR verwarming echt heel anders werkt dat de CV-verwarming die we kennen en sinds de 50-er jaren allemaal gewend zijn. Doordat IR verwarming jou en je spullen verwarmt en niet de lucht, kun je behaaglijk leven bij een (veel) lagere ruimte temperatuur. Dat scheelt echt energie en maakt verwarming van sporadisch gebruikte ruimtes mogelijk. Even de IR verwarming aan en na 15 minuten kan je in je "koude" kamer zitten zonder dat je het koud hebt. De gebruikers zeggen dan ook dat het voelt alsof je in de zon zit.

Veel aanbieders, veel prijsverschillen en nog best een cowboy markt. In de energietransitie is Urgenda een belangrijke speler. Zij tonen in de praktijk aan dat van het gas af echt kan en dat we ook niet moeten blijven wachten. Via Thuisbaas kun je in hun webshop ThermiQ panelen kopen. Toevallig vandaag een artikel over IR panelen in het Parool. Ook Richard de la Roy (Eco-Makelaar) uit Venray in mijn netwerk is al jarenlang distributeur voor deze panelen.

Wil jij alvast nadenken over het gebruik van IR panelen in plaats van CV verwarming dan heb ik de volgende opmerkingen:

Wek in elk geval je eigen stroom op. Als we elektrisch gaan verwarmen en zo veel meer stroom gaan gebruiken dan zullen er op dit moment alleen maar meer kolencentrales komen. Draag je eigen steentje bij en zorg dat je dak vol komt te liggen, neem deel aan een postcoderoos project bij jou in je omgeving of huur of koop zonnepanelen in een groot project in je buurt.

Hoewel IR panelen gebruikt kunnen worden voor het hele huis zie ik de meeste mensen IR panelen toepassen naast een andere verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp. Logisch want een warmtepomp is erg zuinig met stroom en wordt daarom ook door de overheid gesubsidieerd. Via de warmtepomp kun je dan je huis een basisverwarming geven en kun je met IR panelen zogeheten micro-klimaten geven. Dus lekker warm als je stil zit op de bank, maar als je druk bezig bent, een lagere temperatuur in de rest van het huis wat echt energie kan schelen.

Weinig gebruikte ruimtes als badkamers, wellicht werkkamers kunnen met IR kort in een behaaglijke ruimte worden veranderd zonder dat de temperatuur van de hele kamer moet stijgen. Wel moet je rekening houden met het feit dat de IR straling vrij zicht moet hebben, je hebt echt schaduw. Dus op de werkkamer met een IR paneel aan het plafond worden je benen onder het bureau koud. Hiervoor zijn speciale bureauIR panelen zodat ook je benen warm worden.

Sturing van de panelen gebeurt met een thermostaat, een aan-uitschakelaar, een App op de telefoon of koppeling met een smart home oplossing zodat je alles automatisch kan laten verlopen. Ook daarin veel verschillen.

Bij MilieuCentraal vond ik mooi overzicht over dit onderwerp.

Zoals gezegd dit is niet de laatste blog over dit onderwerp. Interessant genoeg met meer dan genoeg vragen, binnenkort een vervolg. Heb je specifieke vragen die hierboven niet worden beantwoord, laat het me weten. Binnenkort hoop ik ook in de praktijk in huis een IR paneel te gaan uittesten.

Lees ook mijn vervolgblog na een paar maanden studeren en evalueren.
Ximaar
dinsdag, 6 maart 2018 om 14:15

Toevallig was ik hier een paar maanden terug mee bezig. Mijn radiatoren zijn aan het eind van hun latijn en over een jaar of 7 mijn CV-ketel. Het leek me dus wel handig om nu zo'n paneel er bij te hebben en te zien hoe het e-verbruik omhoog gaat en het gasverbruik daalt. Alleen begreep ik dat ze heet kunnen worden 90 graden tov van 50 graden die mijn radiatoren worden. Iets anders is dat zonne-energie het minste is als je warmte nodig hebt in de avond en winter. Hier in NH komt er nog bij dat Liander een forse prijs (680 euro) vraagt om het gas af te sluiten. Ik neem aan dat dat gaat zakken, er is voldoende kritiek op. Met warmtepompen moet je ook opletten dat ze goed zijn ondernomen en niet gaan verminderen na enige jaren door verzadiging van de grond.

https://ximaar.wordpress.com
Floris Mokveld
dinsdag, 6 maart 2018 om 18:29

Herkenbaar wat je stelt. Met de warmtepomp bedoelde ik niet het boren in de aarde maar bijvoorbeeld een lucht/lucht warmtepomp.
Inderdaad blijft het met elektrisch verwarmen met zonnepanelen dat je vooral stroom produceert (in zomer) als je geen warmte nodig hebt. Seizoensopslag in bijvoorbeeld waterbuffers wordt absoluut noodzakelijk.

Sophia
donderdag, 12 juli 2018 om 04:23

Wij zijn opzoek naar partners voor onze ThermOhm verf welke infrarood
verwarming geeft. Het kan ook rechtstreeks worden aangesloten op
zonnepanelen. Het is een zeer lucratief. Onze website is:
https://thermohm.com/nl/

ThermOhm: Binnen enkele seconden kun je al genieten van warmte.
https://www.youtube.com/watch?v=1otVY7jKMz0

Sophia Schulte
Email: sales@thermohm.com
Support Team ThermOhm
https://thermohm.com/

https://thermohm.com/nl/





Volgend artikel:
Goedkoper elektrisch rijden

Vorig artikel:
Regenpijp afkoppelen


Artikel onderwerpen



Gerelateerd

Is het huis wel warm?
TESLA laat Bona Ciklo in de kou staan
Duurzaam (ver)bouwen met hout
Verslag Duurzame Huizenroute
Duurzame Huizen Route 2019, meld je aan als bezoeker!


Deze pagina delen: