Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Groen transport in RoermondWie herkent het niet; gedurende de dag komen er in de straat of binnenstad meerdere transporteurs goederen afleveren. Winkels worden bevoorraad en pakjes worden afgeleverd. De vrachtauto's staan enige tijd stil, vaak met draaiende motor en het verkeer raakt verstopt. In de meeste binnensteden zijn de gemeten fijnstofconcentraties te hoog, daarom zoeken gemeentebesturen naar oplossingen. Maar in de afgelopen periode kwamen ook verschillende buren bij mij aan om te informeren naar alternatieven voor de stroom van vrachtautootjes die internetbestellingen komen afleveren. Daar moest toch een duurzamer alternatief voor zijn?!

Gelukkig zijn er oplossingen waarbij de goederen door vrachtauto's bij een opslag buiten de stad worden geleverd waarna elektrische karretjes de pakjes bij de winkels en particulieren afleveren. Geen uitstoot in de stad of in de straat, geen geluidsoverlast, een mooi concept.

In Roermond blijkt de eerste vestiging van City Hub te zijn gevestigd! Een pilot van het bedrijf die moet aantonen dat het model écht kan werken. Nu eens niet eerst in Amsterdam, maar gewoon in Roermond. Op basis van het succes in onze stad zijn nu ook City Hubs gestart in Amsterdam, Den Haag en binnenkort Utrecht.

Omdat ik echt denk dat dit soort vervoer een hoop problemen kan oplossen heb ik een werkbezoek gebracht aan de vestiging en gesproken met Stef Hubert en Gerard Gerritsen. Op dit moment richt City Hub zich nog vrijwel exclusief op zakelijke klanten. Winkels in de binnenstad en het Designer Outlet Center laten hun bestellingen bezorgen bij City Hub, waarna City Hub deze op de afgesproken momenten elektrisch bij hen bezorgt. Geen voorraad in de winkel, de verkoopruimte kan worden vergroot, waardoor er meer kan worden verkocht. Bovendien neemt het elektrische karretje ook retouren mee en zorgt de hub voor de afvalverwerking. Op de foto's zijn de verschillende boxen te zien waarin de winkelier zijn voorraad dichtbij, maar niet in de winkel, kan opslaan.

De gemeente Roermond steunt het initiatief door het elektrisch vervoer van City Hub in de binnenstad toe te staan op elk moment van de dag en parkeren op de stoep te tolereren waardoor het overig verkeer niet wordt opgehouden.

Op dit moment zijn er nog geen particulieren die hun bestellingen elektrisch afgeleverd krijgen, maar Gerard was open voor een nieuwe pilot waarbij een wijk zoals de Kapellerlaan als zakelijke klant wordt beschouwd. Wellicht dat je binnenkort bij je bestelling bij Bol.com kunt aangeven dat je je pakketje via City Hub bij je wilt hebben afgeleverd!

Helaas liggen er nog geen zonnepanelen op het dak van het pand en rijden de karretjes op groene stroom van Greenchoice.  De panelen staan wel op het wensenlijstje bij City Hub.

Een mooi filmpje van de Universiteit van Amsterdam geeft aan wat de toekomst van vervoer in de binnenstad wordt met hubs zoals City Hub:

https://www.youtube.com/watch?v=MLLSDZ1p0a8

Meer foto's van de opslag kun je vinden op het Facebook account van City Hub
Deze pagina delen: