Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Energiestanden opgenomen

Op de duurzame dag kwam de meteropnemer van Enexis langs. Dat was een mooie gelegenheid om de standen eens te analyseren. Al sinds 1993 neem ik de standen regelmatig op. Leuk is te zien dat na een jarenlange toename van het elektriciteitsverbruik (je gaat geld verdienen, apparaten aanschaffen, je krijgt kinderen, kinderen krijgen eigen apparatuur) er eerst een stabilisatie (bewustwording) en de afgelopen jaren een drastische verlaging te zien is (zonnepanelen (!)). Voor het eerst sinds we in dit huis wonen is het energieverbruik weer lager dan ooit tevoren. Natuurlijk helpt het dat de kinderen het huis uit zijn maar ook dit jaar hebben de panelen weer 1500 kWh opgewekt. Op de foto onze nieuwste aanwinst, vandaag geplaatst. Drie panelen op de aanbouw die nog eens 500 kWh per jaar moeten gaan toevoegen. Onder en tussen de panelen komt binnenkort sedum voor een groen dak.

Ook ons gasverbruik was nog nooit zo laag. De grafiek van het gasverbruik is een stuk grilliger. Dat is logisch want de winters zijn niet allemaal even koud. Om hiervoor te corrigeren bestaat er zoiets als graaddagen. Daarmee worden de weersinvloeden grotendeels weggenomen. Onder andere op de website mindergas.nl kun je je meterstanden invullen en dan wordt het verbruik per graad dag uitgerekend. Je ziet in de tweede grafiek dat er de laatste jaren een echt dalende trend is, ten gevolge van een aantal isolatiemaatregelen.

Floris Wouterlood
woensdag, 31 oktober 2012 om 23:53

Hoi Floris, gefeliciteerd met je nieuw panelen. Het ziet er flitsend uit. Ik heb echter een vraagje over de serre waarvan het dak is te zien op de foto. Dat dak is van glas. Is dat dubbel glas, of zijn er maatregelen genomen om warmteverlies via het glazen serredak tegen te gaan. Ik vraag dit omdat ik zelf ook een soortgelijke serre-met-glazen-dak heb en ik me bezorgd maak over het warmteverlies.

groetjes, Floris

https://www.zonnepanelen.wouterlood.com
Floris Mokveld
donderdag, 1 november 2012 om 22:48

Hoi Floris, goede vraag. We hebben gekozen voor HR++ glas waardoor de warmteafgifte minimaal was. Dat bevalt echt heel er goed. Met dit glazen dak is het de lichtste plek van het huis waar het fijn verblijven is. De vloerverwarming (met vloerverwarmingspomp natuurlijk) houdt de serre uitstekend warm. Overigens ligt de serre op het Noord-Oosten waardoor er niet veel directe zon komt. Anders had er echt zonwering in gemoeten. Succes!
Deze pagina delen: