Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Elektrische deelauto, doe je mee?Als je de kaart met initiatieven bekijkt, gebeurt in Roermond nog niet zoveel met elektrische deelauto's. Kijk bijvoorbeeld eens op Ritjeweg. Op de kaart staan wel een aantal privé auto's die je kunt lenen bij particulieren (ook heel goed vanuit het idee van de deel-economie en voorkomen van grondstofgebruik), maar nog geen elektrische auto's. Toch zouden elektrische deelauto's in Roermond ook goed kunnen werken denk ik. De aanschaf is immers duurder dan de gewone auto waardoor nog veel mensen afwachten, terwijl de range van de auto's (hoever ze kunnen komen op de accu) al heel behoorlijk is. Hoe mooi zou het zijn als je gewoon in jouw straat een elektrische auto hebt staan? Met een  app kun je de auto reserveren, met je smartphone de deur van de auto openen en de auto starten. Je betaalt per kilometer en/of per uur en hebt vaak een abonnement afgesloten. Verzekering is geregeld als onderdeel van de overeenkomst. Onzeauto en Buurauto zijn initiatieven die op dit moment gestart zijn in andere delen van het land. Ze richten zich in eerste instantie op tweede auto's. Waarom een tweede auto kopen die je maar af en toe nodig hebt, als je een deelauto in de straat hebt staan? Die ook nog eens zonder uitstoot rijdt. Bij Onzeauto doet Leaseplan mee, ook de leasemaatschappijen staan steeds vaker deelgebruik toe.

Ik zou graag voor mijn bedrijf Bona Ciklo elektrisch gaan rijden en zou de auto best als deelauto willen inzetten. Maar voor een model als Onzeauto heb je wel mensen nodig die mee willen doen. Tot 6 mensen kunnen de auto gebruiken. Je auto hoeft dus niet door Jan en Alleman gehuurd te worden, maar je kan het beperken tot een kleinere groep. Mijn private lease contract loopt (helaas) nog even maar dat geeft me tijd om eens rond te gaan informeren bij wijk- en buurtbewoners. Wil jij meedoen? Laat me even weten via info (at) bonaciklo.nl

Dit jaar start de gemeente Roermond ook met delen van elektrische auto's. Samen met Venlo, MönchenGladbach en Kreis Viersen wordt gestart met elektrisch rijden. Voorlopig alleen voor ambtenaren en de deelnemende bedrijven maar bij succes straks ook voor de burger beschikbaar.

Om optimaal schoon te rijden is het wel van belang dat er alleen op groene stroom gereden wordt. Met de juiste laadpas kan je dat als berijder redelijk simpel regelen. Fastnet, Eneco, VandeBron en vele andere garanderen dat de stroom die jij laadt van windmolens en zonnepanelen in Nederland afkomstig zijn. Helaas zijn er andere maatschappijen die doorgaan met kolen de stroom op te wekken en die maken dit groen met certificaten van bijvoorbeeld reeds 20 jaar oude waterkrachtcentrales in Noorwegen. Daarmee gaan we onze benodigde energietransitie niet halen. Arjan Lubach heeft hier een paar maanden geleden aandacht aan besteed. Jammer is dat veel mensen deze uitzending hebben gezien en nu denken dat er geen enkele maatschappij is die groene stroom kan leveren die deugt. Het kan echt! Op WISE staan de groene maatschappijen netjes opgesomd.
Deze pagina delen: