Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Eerlijk winkelen

Regelmatig vraag ik aan de plaatselijke middenstand of men Fairtrade of GOTS gecertificeerde kleding van Biokatoen kan leveren. Meestal niet, maar dit keer weer een mooi succes. Gecertificeerde Biokatoen van het merk Mey bij Adriaans Lingerie in de Kloosterwandstraat. Én geproduceerd in Europa voor eerlijke lonen. In de blog ook een update rond de Eerlijk Winkelen App. Lees vooral verder.

De afgelopen jaren bezocht ik al vaker de plaatselijke middenstand, met meestal een beperkt succes. Toch staat in de Eerlijke Winkelen App (Iphone) en Google appstore en website best een lijstje winkels dat helaas de laatste tijd niet is geupdate. Wel staat er in de Appstore in de samenvatting de Eerlijke winkel route in Roermond genoemd. Ik heb in elk geval deze tip voor Adriaans Lingerie voor de app doorgegeven. Weet jij nog plekken waar duurzame producten te krijgen zijn, geef ze door via de TIP optie in de app.

De poster van Mey van de afbeelding en andere posters in de etalage benoemde specifiek GOTS (Global Organic Textile Standard)  gecertificeerde biokatoen. Daarom ging ik voor mijn recente aankoop van ondergoed spefifiek naar deze speciaalzaak. Veel kledingmerken schermen met duurzame katoen (waaronder de HEMA, maar ook de meeste van het andere ondergoed van MEY) waarbij ze zelf een keurmerk bijhouden. Mogelijk is daar niets mee mis maar "Wij van WC eend bevelen WC eend aan" vind ik niet altijd een goede insteek. Ik ga liever voor extern gecertificeerde producten omdat die regelmatig geaudit worden. Het was in de winkel met hulp van de enthousiaste medewerkster wel even zoeken (FSC staat heel groot op de niet GOTS gecertificeerde onderbroeken maar FSC (Forest Stewardship Council) slaat bij deze onderbroeken alleen op de verpakking en niet op de inhoud), maar we hebben de GOTS gecerticificeerde onderbroeken gevonden. Deze zijn ook nog Grüne Knopf, een keurmerk uit Duitsland dat naast duurzaamheid van de producten ook de sociale omstandigheden meeneemt in hun audit. Mey produceert al jaren alles in Europa onder goede werkomstandigheden, natuurlijk heel belangrijk in de keuze in de winkel. Volgens de website van Mey wordt nu 4,5% van de kleding verkocht onder het GOTS certificaat en is dit percentage groeiende. 

Ook de producten van Falke en Schiesser worden tegenwoordig gemaakt van biologische katoen. Schiesser is overgegaan op 100% gerecycelde PET verpakking. Ten opzichte van de papieren verpakking van Mey en andere merken een bijzondere keuze waarbij ik te weinig weet van de eindconclusie over duurzaamheid. Soms verbaas je je toch over de uitkomsten van Life Cycle Assesments. Een papieren tas is vaak minder duurzaam dan een plastic tas, mits goed gerecycled en niet achtergelaten in de natuur. Het blijft voor ons als consument lastig om de beste keuzes te maken! Hoewel iedereen snapt dat de meegenomen tas van thuis het beste is ????

Ik heb tegelijk een onderbroek van de HEMA in gebruik genomen. Die kost slechts 40% van de GOTS gecertificeerde Mey onderbroek maar heeft een eigen groen blaadje voor duurzaam beheerde biokatoen en wordt in Bangladesh geproduceerd. Volgens de medewerkster van Adriaans gaat de onderbroek van Mey veel langer mee. We zullen het zien de komende tijd!

Als je als bewuste consument je verantwoordelijkheid voor milieu en werkomstandigheden wilt nemen zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden. Gebruik jij je consumentenkracht ook door te vragen naar dit soort producten?

 

Lydie
maandag, 1 november 2021 om 12:51

Dag, ik heb de app nog niet geïnstalleerd, maar ik wil graag doorgeven dat ik onlangs stof en garen heb gekocht bij Ecotex, bedrijf in Roermond.
Ik heb nog niet onderzocht of je de bestelling ter plekke kunt ophalen, maar ik ben te spreken over kwaliteit en service. www. Ecotex.nl
Deze pagina delen: