Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Een conservatieve installatiebranche?

Trouwe lezers herkennen dit plaatje van een eerdere blogpost, getiteld "Installateur gezocht". Tweeënhalf jaar deden we een openbare oproep voor installateurs die ons wilden helpen met het terugdringen van ons gasverbruik. Toen al schreef ik dat ons lage gasverbruik dat ontstond toen we het huis fors isoleerden een horde is. Immers terugverdienen door besparen op gas wordt lastig als je zo weinig gas (1400 m3) gebruikt als wij in onze grote woning. Aan de andere kant, als er ergens een plek in bestaande bouw is waar een warmtepomp kan werken is het wel bij ons. Wij zijn bereid te investeren, vinden terugverdienen minder van belang en willen vooral een mooi project dat mensen in de praktijk kan laten zien dat het echt kan. Je huis verwarmen met een warmtepomp en lage temperatuurverwarming nadat je je huis flink geïsoleerd hebt. Wat we met zonnepanelen deden tijdens de Solar Days en we mensen in de voortuin ontvingen om bij de koffie te praten over hoe makkelijk het was, willen we graag herhalen met een werkende warmtepomp tijdens bijvoorbeeld de Warme Huizen Dagen.

Nu bijna 3 jaar later zijn we een hoop desillusies rijker. Geen offertes, geen reacties, installateurs die bij de voordeur al stellen dat een HR ketel toch echt het beste is voor ons..... Ik noem het vaak een conservatieve installatiebranche die vooral risico's ziet en liever geld verdient met het nog even een paar jaar pushen van HR ketels. Daarmee verdien je sneller je geld dan met nadenken over moeilijke zaken als warmtepompen. Toch moeten we allemaal van het gas af en succesvolle projecten zijn super belangrijk om andere mensen over te halen. Zonder deze successen blijft het allemaal abstract.

Naast conservatisme zie ik ook andere zaken in de afgelopen jaren:

Er is onvoldoende kennis over warmtepompen. Docent Peter Verberkt van Civil opleidingen probeert daar in positieve zin wat aan te doen met zijn mooi ingerichte warmtepomp demo ruimte bij de opleiding. Binnenkort komen de eerste 18 studenten de markt op. Heb je nog kinderen die een beroepskeuze moeten maken, in de installatiebranche is volop werk?! 7 miljoen huizen moeten worden aangepakt en van het gas af gebracht, dat zouden er 1000 per dag moeten zijn.

Installateurs hebben of maken geen tijd voor offertes voor warmtepompen. Een mij aanbevolen installateur uit Swalmen heeft ons huis een jaar geleden bezocht en hij zou een offerte doen. In september heb ik nog eens gebeld waar de offerte bleef en ondanks de verzekering dat het eraan kwam heb ik nooit meer wat gehoord. Het gebrek aan communicatie steekt me het meest. Vandaag weer gebeld. "Er waren andere prioriteiten", is de verklaring. Zoals ik in de blog schreef, betrouwbare installateurs vind ik heel belangrijk. Open communicatie als je je afspraak niet kunt nakomen hoort daar ook bij. Ook de Daikin installateur uit Echt die een hybride Daikin oplossing en Jaga Stradafresh lage temperatuurradiator en ventilatie oplossing zou offreren, laat nog niets meer van zich horen. Ik weet niet meer hoe vaak ik de firma F. heb moeten contacten voor voortgang in het offertetraject. Zelfs na een handtekening aan mijn kant is het laatste detail gewoon nooit opgelost, waardoor ook die offerte na een jaar maar als gesloten werd verklaard. Best om gek van te worden. Hoe te doorbreken?

Een positieve uitzondering is er ook. Eén installateur installeerde afgelopen jaar 80 Elga warmtepompen. Deze plaats je naast je bestaande HR ketel en zo start je met het verwarmen van je huis met een warmtepomp. Door de subsidie is dit een mooie aanbieding die ook door Greenchoice onder de aandacht van haar klanten wordt gebracht. (ook de installateur die Greenchoice in onze omgeving heeft uitgezocht heeft het te druk om bij iedereen langs te komen....)

Er heerst nog sterk de mening dat vloerverwarming persé nodig is voor een warmtepomp. Ik heb echter gezien dat met Jaga lage temperatuur radiatoren (onder andere in werking te zien in het Enexis Huis in Maastricht) uitstekend bestaande bouw met radiatoren te verwarmen is. In 2017 kwam de hybride oplossing sterk naar voren. Dat is een combinatie van een HR ketel en een warmtepomp. In voor- en najaar verwarmt de warmtepomp. In de winter springt op hele koude dagen de HR-ketel bij. Een bewezen oplossing, maar ook hiervoor geen offertes nog.

De installateurs klagen dat iedereen alleen over terugverdientijd wil praten en dat ze daarom liever niet bij mensen als ik langs komen. Met mijn gasverbruik kan ik een warmtepomp nooit terugverdienen. Toch is dat niet mijn doel. Ik zou graag 50% gasverbruik verminderen en daardoor laten zien dat ook in bestaande bouw reductie mogelijk is. Ik hoop dat ook andere mensen verder kijken dan een terugverdientijd van minder dan 5-7 jaar, zoals bij zonnepanelen. Wat is er op tegen als je je investering niet eerder dan na 12 jaar terugverdient? Bij de aanschaf van een nieuwe keuken of aluminiumvelgen zoeken we toch ook geen terugverdientijd? Waarom dan wel bij investeringen in onze toekomst en de toekomst van de kinderen? In 2010 schreef ik deze blog, nog steeds actueel.

Warmtepompen zijn nu nog te duur. Pas als er heel veel worden geïnstalleerd worden ze goedkoper, maar nu zijn ze slecht rendabel. Wellicht dat een wijkwarmtepomp en een warmtenet dan betere oplossingen zijn. Nu de Kapellerlaan open gaat voor een nieuwe riolering, kan er wellicht ook meteen stadsverwarming worden aangelegd....

Met mijn bedrijfsactiviteiten in Bona Ciklo probeer ik een oplossing te vinden. Vooral door te kijken naar wat er buiten de provincie als best practices te vinden is. Erg veelbelovend vind ikzelf ESCO oplossingen. Een ESCO is een Energie Service COmpany. Bij een dergelijke oplossing betaal je het geld dat je nu uitgeeft aan energie niet langer meer aan de Energiemaatschappij maar aan de ESCO. De ESCO gaat vervolgens investeren en langzaam jouw huis van het gas af brengen. Jouw energierekening blijft constant en je hoeft nooit over dure investeringen na te denken, maar ondertussen wordt jouw huis geïsoleerd, krijg je zonnepanelen, een warmtepomp etc.  De ESCO ontzorgt zou ook, het zoeken naar een installateur doen zij voor jou. Hopelijk kunnen we over een tijdje een ESCO oplossing in Roermond en omgeving aankondigen om jullie lezers te helpen.

Samen met Ozzeenergie van Jan Linssen die goed bezig is op dit vlak bezochten we de voorloper Jaga om samen te kijken hoe we de markt kunnen boosten. Inspirerend!

Wil jij meer informatie over hoe je van het gas af kan of hoe je met een warmtepomp kan verwarmen, dan raad ik je de video van Natuur en Milieu en de nieuwe site van Milieucentraal Energiebesparendoejenu aan. Uitstekende informatie, ook over warmtepompen. Eén waarschuwing vooraf. Als je enthousiast wordt dan wordt het vinden van een installateur nog een hele kluif.  Heb je positieve ervaringen met een installateur op dit vlak, laat het me weten dan kunnen we dit weer delen.
Floris Wouterlood
woensdag, 24 januari 2018 om 23:53

Beste Floris,

In grote lijnen deel ik je ervaringen en frustraties. Mensen die op dit moment in bestaande bouw een warmtepomp laten installeren lopen heel ver vooruit op de grote massa. Je zit in een niche. Installateurs zijn terughoudend, de buren vinden je op z'n minst duurzaamheidsfanaat of, erger, een obsessief-compulsieve fundamentalist. De overheid werkt als een boer met kiespijn, netwerkbedrijven delen boets uit (600 euro gas-afsluitkosten in Lianderterritorium). Zelfs hier in de Randstad is het lastig om groen te zijn.

Nu is het zo dat jij, net als ik, stapsgewijs je huis hebt verduurzaamd: stripje hier, dubbel glas daar, wat isolatiemateriaal tegen het dakbeschot, ledlapmjes inschroeven enzovoort. Het laaghangende fruit zoals dat zo mooi heet. Nu nog het hoog hangende spul!

Ik heb voor mezelf besloten dat ik niet op de oude voet verder ga. Mijn woning is in 20 jaar een lappendeken geworden van maatregelen en apparatuur, met een zooi zonnepanelen op het dak, een zonnecollector en hier en daar driedubbel of HR++ glas. Daar gaan we niet nog eens extra apparatuur bij plaatsen in de vorm van hybride verwarmingstoestellen en warmtepompboilers. Hybrides zijn leuk maar je hebt dan meerdere apparaten die veel zorg en onderhoud nodig hebben (en ze verbruiken extra stroom).

Mijn plan is: radicaal VAN HET GAS AF. De cv gaat er uit. In de plaats komt een warmtepomp. Alle zonnepanelen en de zonneboiler gaan eraf en er komen nieuwe hoogrendements zonnepanelen voor in de plaats. We gaan elektrisch water verwarmen en (via inductie koken) maaltijden bereiden. Ventilatie gaat gebeuren met een (elektrisch) warmnterecupererend systeem.
Heel erg veel aandacht zal gaan zitten in het verbeteren van de isolatiewaarde van de schil. Hoe passiever de woning hoe beter.
Ik heb al vloerverwarming op de begane grond. Dat is vreselijk comfortabel, maar het bespaart geen energie. Ik ben meer gas gaan verstoken sinds ik vloerverwarming heb. Jaga-radiatoren kunnen net zo goed uit - ik heb voorbeeldwoningen jaren '30 bezocht tijdens de Nationale Open Huizendag afgelopen november.

Mijn plan wordt in 1 keer uitgevoerd, dus ik zit 1 keer in de rotzooi. Voor dit plan heb ik een omgevingsvergunning nodig (leve het beschermd stadsgezicht). Als de gemeente niet meewerkt gaat het plan gewoon niet door en komt er een houtkachel. Maar het gas gaat weg. Leve het fijnstof!
Veel succes met je plannen - ik lees je blog heel graag.

Floris - Leiden

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com
Floris Mokveld
donderdag, 25 januari 2018 om 00:02

Erg bedankt voor je uitgebreide herkenbare verhaal. Ik snap het helemaal, heel veel succes. Wat ik niet lees is of je voor dit avontuur al een installateur hebt gevonden of dat je dit zelf gaat doen. Dat was nog het meest gehoorde advies uit de installatiebranche. “Waarom doet u het niet zelf”. In mijn geval gewoon omdat ik iets wil doen dat al mijn lezers in principe zouden kunnen herhalen. Benieuwd of jij een betrouwbaar bedrijf hebt getroffen.

Floris
donderdag, 25 januari 2018 om 15:17

Ik heb een installateur gevonden die graag wil meewerken aan het vinden van een integrale oplossing en die over de nodige expertise beschikt. Echter, hij zei dat de ontwikkeling op warmtepompgebied / onder warmtepompfabrikanten op dit moment zo snel gaan dat een installatie die op dit moment state of the art is over 5 jaar compleet verouderd kan zijn (en de leverancier foetsie, overgenomen, gestopt, iets anders gaan doen - heel belangrijk ivm follow up en onderhoud). Voorzichtigheid is derhalve volgens hem geboden.

http://www.zonnepanelen.wouterood.com

Volgend artikel:
Volhoudbaarheid

Vorig artikel:
Met 3D printen naar de circulaire economie


Artikel onderwerpenGerelateerd

Is het huis wel warm?
RoerOm Energie in nood!
Duurzaam (ver)bouwen met hout
Verslag Duurzame Huizenroute
Eerlijke producten in de Neerstraat


Deze pagina delen: