Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Durf te dromen, Samen!update 9-11-2017: toch constructief overleg! Zie de Facebookpagina.

Onlangs besteedde ik aandacht aan het plan voor de Verbonden Stad Roermond waarvoor een aantal burgers aan het lobbyen was. Zij stelden een alternatief plan voor voor de reconstructie van de N280 die nu ruw de stad Roermond doorsnijdt. Een plan met groen en aandacht voor voetgangers en fietsers, wat logischer wijze ook mijn interesse en goedkeuring kreeg. Met heel veel politiek gekonkel, een raadsvergadering waarvan de uitzending moest worden gestaakt en vooral veel onnodige harde woorden en stellingen is het plan definitief naar de prullenbak. De plannen voor de N280 zijn al te ver gevorderd en het plan niet realistisch, dus dit park gaat er niet komen. Dat ik er toch nog een keer aandacht aan besteed heeft te maken met het proces van besluitvorming. In de tijd van burgerparticipatie is het niet de eerste keer dat de gemeente Roermond moeite heeft met burgers die met plannen naar voren komen. De initiatiefnemers hebben echt het gevoel niet serieus te zijn gehoord en als ik de argumentatie in de Limburger in de dagen rond het besluit lees, wordt er vooral gekeken waarom zaken NIET kunnen in plaats van te kijken naar de gedachte achter het plan en hoe het WEL kan worden gerealiseerd. Erg jammer!

Ik wil niet alle argumenten hier gaan bediscussiëren maar vond één argument wel erg boud. Het plan zou niet kunnen omdat er meer dan 2 meter grond boven het tunneldak nodig was en dat zou niet gaan. Weer de nadruk op niet. Als ik dan zie wat er in de wereld gebeurt, zoals bij de HighLine in New York (linksboven) of in China (rechtsboven) dan zie je dat met beperkte middelen en dunnere lagen grond héél veel wel mogelijk is. Ik heb door het High Line park gelopen en gezien hoe een oude spoorlijn die op hoogte door de stad loopt met bankjes, groen en bomen nu een oase van rust en natuur is. Jaarlijks komen er miljoenen mensen genieten. Je bent middenin de drukke stad, hebt geen last van het verkeer en het groen is echt heel mooi. Gelukkig is daar het plan niet afgeschoten door de experts die zeggen dat je minstens 2 meter grond nodig hebt. Vandaar mijn oproep "Durf te dromen".

Ik hoop van harte dat de volgende keer dit soort plannen en goede ideeën meer in de geest van SAMEN wordt besproken. Mede door de politieke verhoudingen die behoorlijk zijn verziekt door het gedoe rond van Reij en LVR is het blijkbaar heel moeilijk open te blijven staan voor elkaar. Het debat eindigde met de toezegging dat de wethouder wel gaat praten met de initiatiefnemers om te kijken wat er met hun ideeën kan worden gedaan om de bereikbaarheid van de stad vanuit het Designer Outlet Centre en de woontorens aan het noorden van de N280 te verbeteren. Ik ben benieuwd.
Deze pagina delen: