Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

De kunst van het veranderen, geef jezelf een cadeautje

Uit ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn te veranderen. Aan de ene kant weten we dat de manier waarop we de grondstoffen van de aarde gebruiken niet Volhoudbaar is, het gaat de draagkracht van de aarde ver te boven. Maar waar moet je beginnen als je wilt veranderen? De problemen lijken zo complex en wat draagt jouw kleine actie bij tot die grote problemen? Als je zo denkt ga je inderdaad niet snel bewegen. Je kijkt naar anderen en ziet hoeveel anderen (ook) niet veranderen. Het is mijn overtuiging dat je alleen kan veranderen door te gaan doen. Kleine, realistische stappen maken het leuk om met je nieuwe leefpatroon aan de gang te gaan. Als het lukt, ontdek je hoe leuk het is om anders te leven. Je werkt immers aan een betere toekomst voor jezelf en je familie. Geef jezelf regelmatig een cadeautje door je eigen impact op het milieu en het klimaat aan te passen.

Laat me een voorbeeld nemen uit mijn eigen leven. Ik reisde vroeger veel met de trein en wist hoe makkelijk dat kan zijn. Voor mijn werk heb ik jarenlang met de auto via de A2 naar mijn kantoor moeten rijden. De fabriek in Genk en de Beitel waren slecht of niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Echter ook toen mijn kantoor in Sittard was, bleef ik met de auto naar het werk gaan. Ik accepteerde de file, de ergernis op de weg en maakte niet de stap om weer zoals vroeger, met de trein te gaan. Rijkswaterstaat heeft mij toen een Nudge, een duwtje gegeven. Gratis met de trein voor een aantal weken was voor mij weer voldoende om te ontdekken hoeveel voordelen er aan het reizen met de trein zitten. Daarna ben ik nooit meer uit de trein gestapt voor mijn woon-werkverkeer. Het verschil tussen rijden op LPG of benzine in je eigen auto en het OV dat rijdt op groene stroom is enorm, zo veranderde zo mijn impact. Ik had minder stress, las lekker de krant in de trein, kreeg extra beweging door het lopen van en naar het station, eigenlijk alleen maar voordelen. Ook al omdat de reistijd zonder file vergelijkbaar was. Wat leerde ik hiervan? Soms moet je dingen gewoon doen en ervaren. Je zult versteld staan hoe makkelijk dingen waartegen je opkijkt soms gewoon kunnen zijn. Geniet ervan!

Dus wil je aan de gang gaan, houdt het klein. Probeer niet alles tegelijk te veranderen, maar stel realistische doelen. Zomaar wat acties die je kunt doen:

ga eens met de (elektrische) fiets naar je werk in plaats van met de autokoop je nieuwe spullen eens in het kringloopcentrum in plaats van nieuw dat bespaart grondstoffenzet de thermostaat in de woonkamer eens een tijdje een graad lager en trek indien nodig een trui aan. In eerste instantie moet je wennen, maar na een paar dagen weet je niet beter. Je bespaart zo 7% op je gasverbruik!doe eens een vakantie/stedentrip met de trein in plaats van het vliegtuigga eens naar de Ekoplaza. Inderdaad vaak wel duurder dan bij AH en de Jumbo of de Lidl. Maar jouw aankoop daar heeft veel minder impact op klimaat en milieu, dat is toch ook veel waard? Geniet van je invloed!Vraag een offerte aan voor het huren van zonnepanelen. Zonder eigen geld en in veel gevallen netto goedkoper dan je huidige energiekosten, toch zonnepanelen op het dak. Zo simpel draag je bij tot een groenere omgeving.enz. enz.

Ik werd laatst getroffen door een artikel dat ik kon lezen via Topics, getiteld "Waarom we ‘goeddoeners’ vaak irritante mensen vinden" (Helaas alleen leesbaar als je een abonnement hebt op de Volkskrant, Trouw, Tubantia, AD of de Belgische kranten). Het kwam er op neer dat we het lastig vinden om mensen die het goede voorbeeld geven, na te doen. Teveel kijken we naar wat we niet goed doen en voelen ons schuldig en gaan dan in discussie met hen die het in principe goed doen. Stop daarmee, ga aan de gang, merk hoe leuk het is en houd vol! Het kan echt, genieten en milieuvriendelijk leven.
Deze pagina delen: