Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

BTW teruggave zonnepanelen, niet vergeten!

De laatste tijd hoor ik regelmatig enthousiaste verhalen van mensen die alsnog BTW hebben teruggekregen van installaties van zonnepanelen van vóór 2013. Veel van hen kregen een bericht van hun installateur dat door een wetswijziging ook oude installaties in aanmerking komen voor BTW teruggave. Toch hoor ik in diezelfde borrelgesprekken ook dat mensen soms helemaal niet weten dat dit ook voor hen geldt. Deze mensen lopen dus veel geld mis. Heb jij vóór juni 2013 zonnepanelen laten plaatsen en heb je de BTW nog niet teruggekregen, vraag die dan alsnog terug! Ook als je al subsidie hebt gekregen op deze installatie, toch BTW terug vragen. BTW heeft namelijk niets met subsidie te maken. We hebben het aan een Oostenrijkse man te danken die voor alle Europese landen geregeld heeft dat ook particulieren de BTW kunnen terugkrijgen.

Op de website van de belastingdienst staat beschreven hoe men de procedure verder vereenvoudigd heeft. In principe word je namelijk ondernemer en moet je ontheffing vragen van jaarlijkse BTW teruggave. Maar ze hebben echt geprobeerd het makkelijk te maken. Het is eenmalig werk en kan al gauw meer dan 1000 euro opleveren. Kom je er toch niet uit dan zijn er genoeg commerciële bedrijven die voor ongeveer 100 euro je BTW kunnen terugvragen.

Ben je ondertussen wel ondernemer en was je dat niet in de tijd van aanschaf dan kan je het wat lastiger terugvragen en moet je de belastingtelefoon bellen voor de goede formulieren. Voor mijzelf duurt dit hele proces nu al sinds december 2017 toen ik van de mogelijkheid hoorde en heb ik nog steeds geen geld gekregen. Vele telefoontjes, niet nagekomen terugbelafspraken, verkeerde belastingformulieren en uiteindelijk een officiële klacht, hebben mij duidelijk gemaakt wat de bezuinigingen bij de belastingtelefoon en belastingdienst voor impact hebben op ondernemers. Echt onaanvaardbaar. Gelukkig vindt de Tweede Kamer dat ook en zijn er weer nieuwe mensen aangenomen. De laatste telefoontjes werden snel opgenomen, dus ik hoop dat je er snel door komt. Succes!
Deze pagina delen: