Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

3D printen in metaalEen tijdje geleden vroeg een goede kennis van mij of ik een oplossing wist voor zijn gebroken raamonderdeel. Je ziet het onderdeel nog liggen onder de doos op de foto. De leverancier bestaat allang niet meer, de ramen zijn meer dan 30 jaar oud en nu werkt het kantel-kiep mechanisme niet meer. Omdat ik via mijn 3D training al wat kennis heb opgedaan, vermoedde ik dat de eerste stap, het scannen van het onderdeel best lastig zou worden. Op de beurs RapidPro in Eindhoven liet ik het onderdeel zien aan Bram Grandjean van de firma Melotte. Die zag eigenlijk geen enkel probleem. Dit soort reparaties is voor hen dagelijkse kost, ze zitten al 10 jaar in de 3D printen van metaal business! Zij hebben een scanner die dit soort karweitjes kan doen, hiernaast zie je hem aan het werk met het gebroken onderdeel. De scanner is zelfs mobiel, hetgeen in de praktijk gebruikt wordt om in een fabriek waar iets kapot gegaan is het onderdeel nauwkeurig te scannen om het te kunnen reproduceren. Het is een hoge resolutiescanner die meer dan 100.000 euro kost.

Na het scannen ontstaat er een digitaal bestand dat zeer nauwkeurig is, maar nog wel nabewerking behoeft om het te printen onderdeel exact te laten overeenkomen. Onderaan het artikel zie je de nauwkeurigheid van de scan. In de laatste stap wordt het bestand naar de 3D printer gestuurd. In de 3D printer worden met een laser de metaaldeeltjes aan elkaar gesmolten om zo het gewenste product te kunnen krijgen. Dit kan in staal, roestvrij staal, titanium, wat je maar wilt. Tegenwoordig kan je vrijwel geen materiaal vinden dat niet met een 3D printer kan worden gemaakt. Het eindresultaat is prachtig. De opdracht was niet goedkoop, maar als je onderdelen niet meer geleverd kunnen worden door de leverancier dan kun je op deze manier wel een werkende kopie laten maken. De firma Melotte is gericht op de zakelijke markt maar zeker bereid voor particulieren hun producten te scannen en te printen. De hele dag printen de 3D printers hun metalen onderdelen, dus een kleine opdracht kan er makkelijk doorheen. Op hun pagina over 3D printen lees je meer over de techniek en zie je op een klein filmpje het concept van laag voor laag opbouwen dat het grote voordeel van 3D printen is. Geen afval, weinig energie nodig en unieke, eenmalige producten zijn mogelijk. In de hal van het bedrijf staan een aantal staaltjes van 3D printen uitgestald waarbij je goed ziet hoe veel mogelijkheden er zijn met 3D printen die vroeger met frezen niet mogelijk waren. Deze Youtube film toont een printer in actie inclusief het scannen.

Mooi dat mijn kennis Frans deze opdracht via mij heeft aangezet. Zeer leerzaam en voor herhaling vatbaar. Bedankt!

Heb jij ook iets dat kapot is en gerepareerd moet worden, schroom niet om mij te contacten! mailen naar info(at)BonaCiklo.nl gaat het snelste. 
Deze pagina delen: