Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Gastblog, energiebesparing in de praktijk

Naar aanleiding van deze site en de nieuwsbrief kreeg ik een mooi verslag toegestuurd van één van de lezers. Hij is al jaren bezig met verduurzaming. In deze blog een verslag en wat tips. Inclusief de plannen voor 2021 waarin hij met lucht/lucht warmtepompen de koeling en de verwarming van het huis gaat doen (realisatie in mei 2021) en zo nog minder gas gaat verbruiken. Een voorbeeld van stap voor stap je woning verduurzamen.

 Beste Floris,                                                                                        
 
Jouw berichten lees ik met veel interesse.
Ik ben ooit een keer bij jullie geweest tijdens een open dag. Wat ben jij gedreven op het gebied van duurzaamheid. Fijn dat je jouw ervaringen met een nieuwe warmtepomp in een huis uit 1925, met ons deelt. Hieronder vindt je onze ervaringen met een normale gasgestookte verwarming.
 
Wij wonen in Roermond, 3 personen, mijn vrouw is veel thuis.
1997: nieuwbouw twee onder een kap, muren Rc 2,5, dak Rc 3, HR+ glas, vloerverwarming.
2009: aangebouwd 10 x 5 m., veel glas HR++ op het zuiden voor passieve zonnewarmte,  Rc 3,5, vloer verwarming. Door de grote ramen weinig verlichting nodig. Het dak v/d aanbouw steekt over om de zon buiten te houden in de zomer. Inhoud van de woning nu 630 m³. Ontwerp, bouwbegeleiding en kozijnwerk door Chermin Swalmen.
2014: Yingli Panda 275 pW pv-panelen 10 stuks op schuin dak 35° op ZZO,  leveren 3000 kWh/jaar.
2015: geïsoleerde voordeur, geïsoleerde garagepoort en rolluiken boven om de zon te weren, weer van Chermin Swalmen, waar wij zeer tevreden over zijn.
2018: In de zomer de versleten Agpo HR ketel (1997) vervangen door een Nefit HR ketel, resulteert in een daling van het gasverbruik met 20%.
 
In ons huis zit nog voldoende potentieel om meer te besparen, o.a. mech. ventilatie zonder WTW.  
Totale energie kosten 2020: € 680,-.  Ons verbruiksoverzicht uit de nieuwe jaarrekening zie je in de afbeelding
 
De zomerwarmte zit nog in de vloeren en muren tot midden oktober. De grote ramen op het zuiden laten de zon royaal binnen. Doordat je ervaart hoe snel de zon de kamertemperatuur laat oplopen, wordt het een sport om zo min mogelijk de verwarming aan te zetten. Als na een zeldzame koude winternacht de kamertemperatuur tot 17° C is gezakt, en het KNMI voorspelt zon, dan hoeft de verwarming niet aan.
 
Wij stoken bij met de vloerverwarming beneden, boven is de verwarming nooit aan. Klokprogramma gebruiken wij niet, de vloer is dun (8-9 cm) en in een uurtje redelijk op temperatuur. De pompen van de vloerverwarmingsverdelers schakelen automatisch in d.m.v. pompschakelaars, als de thermostaat op 19° gezet wordt. Onze pompen draaien alléén tijdens verwarmen. De kamertemperatuur loopt op tot 19,5-20 °C. Rond 21:00 uur gaat de thermostaat op 17°C. Bij een buitentemperatuur ’s nachts van 0°C is het ’s morgens meestal nog 18°C.
 
Met ons bestaande huis komen wij een heel eind op het gebied van verantwoord energieverbruik.
Als ik de mogelijkheid had, zou ik zelf een eigen huis bouwen volgens de onderstaande punten.
 
1)     Zo ontwerpen dat je zoveel mogelijk de directe energie van de zon gebruikt.
Meer glas op het zuiden en actieve zonwering zodat het huis in de zomer minder op warmt.
2)     Isoleren en luchtdicht maken. Isolatie Rc >10  van natuurlijke materialen zoals steenwol, vlas, schapenwol of stro. Zo min mogelijk chemische producten gebruiken zoals PU, EPS, of PIR.
3)     Zonnewarmte opslaan in vloeren en binnenmuren. Binnen de isolatieschil dikke vloeren en muren gebruiken, die nemen veel warmte  op, en geven een constante binnentemperatuur.
4)     Ventileren met WTW, geforceerde nachtventilatie gebruiken om in de zomer te koelen.
5)     Directe zonnewarmte opslaan in een zonneboiler voor verwarming/tapwater. Al 20 jaar kom ik steeds weer tot de conclusie dat het segregatievat of Schicht-Speicher Oskar (Ratiotherm) ideaal is. Langere tijd zonder zon overbrug je door het vat bij te stoken met een lucht/water warmtepomp. Heel veel installatietechniek, een groot, zwaar opslagvat (1000-1300 l), en een terugverdientijd die veel langer is dan de levensduur, weerhouden mij van de aanschaf.
Door de aandacht voor de plastic vervuiling in de zeeën raad ik indirecte systemen zoals aardwarmte met kunststof slangen in de bodem af. Daarmee vervuilen we grond en het grondwater met microplastics. Nog niet te denken over lekkages van de glycol oplossing. Wie haalt alle slangen uit de bodem als de eerste huizen op aardwarmte gesloopt worden?
6)     Warmteafgifte met vloerverwarming, een beter alternatief is er volgens mijn ervaringen niet.
7)     Zonnepanelen, altijd toepassen, het liefst geïntegreerd in het dak.
 
Ons gedrag moet veranderen.
Het wordt tijd dat de mensen bewuster met de aarde omgaan. Heeft een comforteis zoals een hoge kamertemperatuur van 21-22°C meer prioriteit dan het beperken van de opwarming van de aarde? Maak het voorkomen van energieverspilling tot een sport. Zet de mensen aan tot ander gedrag door de prijzen voor fossiele brandstoffen en stroom substantieel te verhogen.
 
Energie besparen is meer dan zomaar wat zonnepanelen op je dak leggen.
Energie-transitie is meer dan het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzaam geproduceerde stroom. In mijn situatie zou het vervangen van gas en benzine, mijn stroomverbruik verdrievoudigen.
Hyundai, Nissan en anderen laten in toekomstvisies zien dat ze denken over de koppeling van elektrische auto en woning. De auto kan bij thuiskomst gekoppeld worden met de woning zodat je de auto-accu kunt gebruiken voor je inductie-kookplaat, en de auto-airco om het huis te koelen.
Leuk dit soort visies, maar het gaat allemaal te langzaam.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Een betrokken Roermondenaar




Deze pagina delen: